Reizen in de rode zone met Mutas

08
okt

De covid 19 pandemie houdt ons al maanden in haar greep. Grote delen van Europa en erbuiten kleuren rood of zitten in een oranje gevarenzone. Teneinde deze pandemie onder controle te krijgen beslisten vele landen om reizen naar het buitenland te verbieden of af te raden. Ook in België nam het ministerie van buitenlandse zaken een tijd geleden de beslissing om reizen naar bestemmingen die rood werden ingekleurd te verbieden.
Op 25 september werd dit verbod omgezet in een sterke ontrading.
 
De mutualiteiten en Mutas zitten op één lijn met de overheid en de wetenschap en willen de  gezondheidsrisico's voor hun leden zoveel als mogelijk  beperken. En reizen naar het buitenland, in het bijzonder naar regio's die rood ingekleurd zijn, kunnen het risico op besmetting met corona aanzienlijk verhogen. Daarom blijft het belangrijk om veiligheid voorop te stellen, ook wanneer men op reis gaat. Contacten beperken, in alle omstandigheden afstand bewaren , een mondmasker dragen, regelmatig de handen wassen.
Het maakt intussen deel uit van ons dagdagelijks leven.
 
We blijven inzetten op veiligheid en op sensibilisering. Maar we gaan dit niet meer doen door onze leden de reisbijstand te weigeren in landen in een rode zone.
 
We stellen vast dat de omzetting van het reisverbod in rode zones, naar sterke ontrading, voor verwarring zorgt.
De frequente wissel van groene, naar oranje, naar rode zone en omgekeerd creëert bovendien weinig rechtszekerheid. Er is integendeel veel onzekerheid ontstaan over of men nu wel of niet kan rekenen op medische bijstand op de vakantiebestemming.
 
We hebben daarom beslist om vanaf 25 september 2020, datum waarop het reisverbod werd omgezet in een  ontrading, reisbijstand toe te kennen onafgezien de kleurencode van de regio waarin men verblijft.
 
We rekenen op de verantwoordelijkheid van onze leden om veilig te reizen en om alle coronamaatregelen te blijven respecteren op vakantie in het buitenland.
Iedereen moet er zich ook bewust van zijn dat de organisatie van de bijstand er iets anders zal uitzien dan we gewoon zijn. We blijven al het mogelijke doen. Maar ook bij de organisatie ven de medische bijstand en repatriëringen  moeten we rekening  houden met de gevolgen van de covid 19 pandemie, hangen we af van richtlijnen in het land van verblijf.


Toepassing Reisadvies

Mutas reisbijstand werkt op basis van de aanvullende verzekering bij een ziekenfonds. 
In navolging van de sterk evoluerende context en het sneltempo waarmee het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor zones/landen in deze Covid 19 tijden veranderen hebben de Christelijke Ziekenfondsen, de Socialistische Ziekenfondsen, de Liberale Ziekenfondsen, de Neutrale Ziekenfondsen en RailCare beslist om hun standpunt mbt tussenkomst Mutas bij te sturen. Dit met als doel de regelgeving te laten sporen met de billijkheid, de klantvriendelijkheid en op die manier meer rechtszekerheid te bieden aan hun leden.

Voor alle leden die vertrokken zijn naar het buitenland vanaf 25/09/2020 wordt onderstaande toegepast.

Leden die naar het buitenland reizen, naar een zone 
•    naar waar reizen vanuit België mogelijk is mits het respecteren van de hygiëne en afstandsregels 
•    waar de Belgische autoriteiten verhoogde waakzaamheid adviseert 
•    of waar de autoriteiten van het reisland reizigers uit België maatregelen opleggen zoals bvb Covid test, quarantaine 
hebben recht op medische bijstand in het buitenland vanuit de aanvullende verzekering bij een ziekenfonds. 
Ook wanneer deze zones een ander advies krijgen wanneer betrokkenen reeds ter plaatse zijn. Het advies op de vertrekdatum is bepalend bij de bepaling van al dan niet dekking. 
Hou er wel rekening mee dat de richtlijnen die op dat moment gelden in of voor het land van verblijf  een impact kunnen hebben op de organisatie van de bijstand door Mutas.

Leden die naar het buitenland reizen, naar een zone 
•    die door de Belgische autoriteiten wordt afgeraden 
hebben recht op medische bijstand in het buitenland vanuit de aanvullende verzekering bij een ziekenfonds. 
Ook wanneer deze zones een ander advies krijgen wanneer betrokkenen reeds ter plaatse zijn. Het advies op de vertrekdatum is bepalend bij de bepaling van al dan niet dekking.
Hou er wel rekening mee dat de richtlijnen die op dat moment gelden in of voor het land van verblijf  een impact kunnen hebben op de organisatie van de bijstand door Mutas.

Leden die naar het buitenland reizen, naar een zone 
•    die door de Belgische autoriteiten wordt verboden, niet wordt toegelaten of niet mogelijk wordt geacht 
•    of de autoriteiten van het reisland verbieden niet-essentiële reizen vanuit België
hebben geen recht op medische bijstand in het buitenland vanuit de aanvullende verzekering gezien dit wordt beschouwd als een negatief reisadvies, wat een dekking vanuit de aanvullende verzekering uitsluit. Het advies op de vertrekdatum is bepalend bij de bepaling van al dan niet dekking.
 
De verplichte verzekering bij een ziekenfonds staat los van enig reisadvies of kleurcode, deze blijft dus van kracht ook bij het afreizen naar een land met een negatief reisadvies. 
Op basis van de verplichte verzekering heeft het lid recht op de Europese Zieteverzekeringskaart en/of bilateraal verdragsdocument. Indien de zorgverstrekker in het het buitenland de Europese Ziekteverzekeringskaart of Bilateraal Verdragsdocument niet aanvaardt, dan kan je als lid achteraf de betaalde factuur binnen brengen bij uw ziekenfonds. Het ziekenfonds bekijkt dan welke tussenkomst er mogelijk is op basis van de verplichte verzekering.

Voor het reisadvies van Buitenlandse zaken verwijzen we graag naar volgende site: https://diplomatie.belgium.be


Mutas en de mutualiteit zijn er om bijkomende informatie te geven en om de leden bij te te staan waar en wanneer nodig.